اول ریکامین بعد کار

RicAmin(WSP)

۸۵% اسید آمینه

ریکامین پودری (WSP)

تجزیه ضمانت شده ریکامین (WSP)

ترکیبات درصد وزنی/وزنی
اسیدآمینه کل ۸۵
اسیدآمینه آزاد ۸۰
نیتروژن کل ۱۲.۵
نیتروژن آلی ۱۲.۵

آمینو گرام ریکامین (WSP)

ردیف اسیدآمینه درصد وزنی/وزنی ردیف اسیدآمینه درصد وزنی/وزنی
۱ اسید آسپارتیک ۵.۹ ۲ ایزولوسین ۳.۲۰
۳ اسید گلوتامیک ۹.۱ ۴ لوسین ۶.۵۱
۵ پرولین ۹.۲۰ ۶ لیزین ۱.۲۶
۷ گاما آمینوبوتریک اسید <0.046 ۸ میتونین ۰.۴۱
۹ آلانین ۳.۸۷ ۱۰ سرین ۱۱.۰۹
۱۱ آرژنین ۵.۸۶ ۱۲ تیروزین ۰.۸۲
۱۳ فنیل آلانین ۴.۵۶ ۱۴ تریونین ۴.۳۰
۱۵ گلیسین ۵.۹۰ ۱۶ تریپتوفان ۰.۲۴
۱۷ هیدروکسی پرولین ۰.۱۵۲ ۱۸ والین ۵.۳۰
۱۹ هیستیدین ۰.۶۱ مجموع اسیدآمینه آزاد ۷۸.۳

مشخصات فیزیکی

مشخصات فیزیکی و شیمیایی
حالت فیزیکی جامد
رنگ قهوه‌ای روشن مایل به زرد

ماهیت اسیدهای آمینه

اسیدهای آمینه در طبیعت از چهارعنصر کربن، اکسیژن، نیتروژن و فسفر ساخته می‌شوند.  در حقیقت گیاهان طی یک فرآیند ساده و ابتدایی اسیدهای آمینه را از عناصر اولیه کربن و اکسیژن موجود در هوا، هیدروژن موجود در آب و نیتروژن موجود در خاک می‌سازند. این ترکیبات آلی در ساختار خود  هم  عامل کربوکسیل (COOH) و هم عامل آمینی (NH۲ ) دارند به همین دلیل، هم خاصیت اسیدی و هم خاصیت بازی داشته و آمفوتر هستند.

در ترسیم ساختار فضایی یک اسیدآمینه، چنانچه عامل آمیدی (NH۲) که به کربن α متصل است به‌طرف چپ باشد اصطلاحاً اسیدآمینه نوع L (آزاد) است که در سلول‌های گیاهی و جانوری یافت می‌شود و هرگاه سمت راست باشد نوع D است که بیشتر در دیواره سلولی میکروارگانیسم‌ها موجود است.

دراین‌بین تنها اسیدهای آمینه آزاد (L) هستند که در ساختار پروتئین‌های گیاه به‌کاررفته و نقش متابولیکی دارند.

اسیدهای آمینه به دو گروه ضروری و غیرضروری تقسیم‌بندی می‌گردند که اسیدهای آمینه ضروری (اسیدآمینه‌هایی که گیاه قادر به ساختن آن‌ها نیست) عبارت‌اند از: آرژنین، هیستیدین، ایزولوسین، لوسین، لیزین، متیونین، فنیل آلانین، ترئونین، ترپتوفان، والین اسیدهای آمینه غیرضروری که عبارت‌اند از: آلانین، آسپارتیک اسید، آسپارانین، سیستئین، گلوتامیک اسید، گلوتامین، گلیسین، پرولین، سرین، تیروزین.

هیدرولیز ریکامین (WSP)

اسیدهای آمینه آزاد از طریق مراحل شیمیایی به نام هیدرولیز به دست می‌آیند. فرآیند هیدرولیز که به تولید اسیدهای آمینه آزاد منجر می‌شود می‌تواند به دو شکل هیدرولیز آنزیمی و هیدرولیز اسیدی صورت پذیرد. درواقع هیدرولیز اسیدی، اسیدهای آمینه از طریق حمله اسیدکلریدریک در دمای ۱۱۰ درجه سانتی گراد برای مدت ۲۴ ساعت انجام می‌گیرد. این روش هرچند می‌تواند کارآمد باشد اما به همان نسبت می‌تواند ساختار و فعالیت فیزیولوژیکی اسیدهای آمینه را تغییر دهد. نقطه مقابل آن هیدرولیز آنزیمی است که توسط آنزیم‌های میکروبی که در دمای فیزیولوژیک فعالیت دارند انجام می‌گیرد. این روش بدون ایجاد تغییر در ماهیت  اسیدهای آمینه، بهترین کارایی را دارا می‌باشد. ازاین‌رو محصولات تجاری مانند ریکامین (WSP)  که با روش هیدرولیز آنزیمی عمل می‌کنند بسیار کارآمدتر هستند.

نقش ریکامین (WSP) در عملکرد گیاه

به‌صورت کلی فرماندهی گیاه به‌وسیله اسیدهای آمینه انجام می‌شود که در زیر به برخی از نقش‌های اسیدهای آمینه ریکامین (WSP)   در گیاه اشاره می‌گردد:

افزایش مقاومت به استرس و تنش‌های محیطی:

تنش‌های محیطی نظیر دمای بالا، کم‌آبی، شوری، سرمای شدید، شرایط غرقابی، آفات و بیماری‌ها، آلودگی‌های هوا (سطح بالای اوزن و باران‌های اسیدی) و استفاده بیش‌ازحد سموم، دارای تأثیرات مخربی بر روی متابولیسم گیاه بوده که اسیدهای آمینه مثل پرولین با تقویت دیواره سلولی و ایجاد توازن آب در گیاه موجب کاهش خسارات ناشی از شرایط نامساعد گیاهی می‌گردند.

همچنین تولید اسیدآمینه با صرف انرژی زیاد در گیاه امکان‌پذیر است ولی گیاه در زمان استرس، انرژی خود را صرف ساخت اسیدآمینه نمی‌کند و با شکستن پروتئین‌ها اسیدهای آمینه خود را به دست می‌آورد، زیرا این فرایند انرژی کمتری نسبت به تولید اسیدآمینه نیاز دارد. ازاین‌رو استفاده از ریکامین (WSP)، قبل، بعد و در زمان وقوع استرس‌های محیطی می‌تواند انرژی گیاه برای ادامه حیاط را ذخیره کند.

 به‌صورت کلی می‌توان نقش اسیدهای آمینه در مقاومت به تنش‌ها را در صرفه‌جویی در مصرف انرژی برای گیاه خلاصه کرد.  با مصرف کودهای شیمیایی، آمونیاک وارد خاک شده که در اثر ترکیب با ماده آلفاکتوگلوتارات، تولید گلوتامات یا اسید گلوتامیک را  می‌کند که یک اسیدآمینه است. در کل واکنش ترکیب آفاکتوگلوتارات + آمونیاک و تشکیل گلوتامات یک مولکول NADH مصرف می‌شود که معادل با سه مولکول ATP است. آلفاکتوگلوتارات ماده‌ای است که در چرخه کربس (TCA) تولید می‌شود. گلوتامات با یک مولکول آمونیاک ترکیب‌شده و تولید گلوتامین را می‌کند که این واکنش نیز با صرف یک مولکول ATPهمراه است. زمانی که گلوتامات و گلوتامین و یا سایر اسیدهای آمینه از طریق محلول‌پاشی در اختیار گیاه قرار می‌گیرد، هیچ‌کدام از این واکنش‌ها صورت نگرفته و گیاه انرژی را برای به دست آوردن اسیدآمینه صرف نمی‌کند. محلول پاشی  ریکامین (WSP) علاوه بر در دست قرار دادن اسیدهای آمینه باعث صرف انرژی در گیاه هنگام تنش‌های محیطی می گردد.

ایجاد شرایط مناسب برای باکتری‌های تثبیت‌کننده ازت

ریشه‌های گیاه که در معرض باکتری‌های تثبیت‌کننده ازت قرار می‌گیرند، برای تثبیت ازت و همزیستی با باکتری ابتدا تغییر شکل می‌دهند که این تغییر شکل به دو صورت انجام می‌شود: یا در پاسخ به ZAA یا ایندول استیک اسید صورت می‌گیرد که از باکتری ترشح می‌شود، و یا در پاسخ به هورمون اتیلن صورت می‌گیرد. پیش ساز ایندول استیک اسید، اسیدآمینه تریپتوفان است و پیش ساز اتیلن نیز اسیدآمینه متیونین بوده که می‌توانند از طریق محلول‌پاشی ریکامین (WSP) در اختیار گیاه قرار داده شود و این فرآیند را تسریع بخشد،  علاوه بر این اسید آمیته سیستئین در ساختار آنزیم نیتروژناز به کار می‌رود ( نیتروژناز آنزیم دخیل در تثبیت بیولوژیک ازت است)

 سنتز پروتئین‌ها :

فعالیت‌های مهم و ساختاری در گیاه نظیر فعالیت‌های سوخت‌وساز و سیستم ترابری در درون گیاهان به‌واسطه وجود پروتئین‌ها تنظیم و کنترل می‌شود . آمینواسیدهای موجود در ریکامین (WSP) از عوامل اصلی سنتز پروتئین‌ها می‌باشند.

تأثیر بر روی فتوسنتز و رشد گیاه :

اسیدهای آمینه از عوامل مهم در سنتز کلروفیل به‌عنوان مولکول اصلی جاذب نور در گیاهان می‌باشند.

گلیسین و گلوتامیک اسید دو اسیدآمینه بنیادی که در ریکامین (WSP) به میزان قابل‌توجهی موجود هستند، در فرایند تشکیل کلروفیل و افزایش سطح سبزینگی گیاه موثر می باشند. این آمینواسیدها باعث افزایش سنتز کلروفیل و بالا رفتن غلظت آن در گیاه شده که افزایش جذب نور و به دنبال آن افزایش فتوسنتز را در پی دارد.
تأثیر بر روی عمل روزنه‌ها:                                                                                                                                                     

روزنه‌ها از ساختارهای سلولی در برگ بوده که تعادل هیدروژنی گیاه را عهده‌دار می‌باشند. از سویی دیگر تبادل گازها و همچنین بخشی از عمل جذب عناصر میکرو و ماکرو نیز توسط روزنه‌ها انجام می‌گیرد.

عمل باز و بسته شدن روزنه‌ها به هر دو عامل بیرونی(نور، رطوبت، دما، غلظت نمک‌ها) و عوامل درونی( مانند غلظت آمینواسیدها و(…  وابسته است. در شرایط پایین بودن نور و رطوبت محیط و افزایش غلظت نمک‌ها و دما روزنه‌ها به‌صورت خودکار بسته  می‌شوند که پیامد آن کاهش شدید در فتوسنتز و تعرق گیاه می‌باشد. به دنبال کاهش تعرق و عدم خروج آب از گیاه جذب عناصر توسط ریشه با اختلال و کاهش چشمگیر همراه خواهد بود. از سویی دیگر بسته بودن روزنه‌ها افزایش تنفس در گیاه و  مصرف غیرعادی کربوهیدرات‌ها را به دنبال دارد. در این حالت تعادل متابولیکی در گیاه منفی می‌شود  که درنهایت کاهش رشد گیاه و در صورت تدوام مرگ گیاه را به دنبال خواهد داشت.

در چنین شرایطی، گلوتامیک اسیدهای نوع ال موجود در ریکامین (WSP) مانند عامل اسمزی در سیتوپلاسم، این حالت را در سلول‌های نگهبان روزنه به وجود می‌آورند و بدین طریق روزنه‌های تنفسی گیاه را بدون وارد آوردن خسارت به گیاه باز می‌کنند.

خاصیت کلات کنندگی عناصر:                                                                                                                                                  

ریکامین (WSP) با عمل بر روی غشاء سلولی دارای خاصیت کلات کنندگی عناصر ریزمغذی می‌باشند. استفاده همزمان آمینواسیدها و ریزمغذی‌ها باعث سهولت در جذب و انتقال آن در گیاه می‌شود.

تأثیر مثبت کلات کردن عناصر ریزمغذی به‌وسیله اسیدهای آمینه به‌واسطه تأثیر روی تراوایی غشای سلولی است. گلیسین و گلوتامیک اسید نوع ال در کلات کردن عناصر نقش شایانی ایفا می‌کنند.

ریکامین (WSP) و هورمون‌های گیاهی:

 آمینواسیدها پیش‌نیاز ساخت و یا فعال‌کننده هورمون‌ها و فاکتورهای رشد در گیاهان هستند. مثلاً اسیدآمینه متیونین پیش‌نیاز ساخت اتیلن و همچنین اسیدآمینه تریپتوفان پیش‌نیاز ساخت هورمون اکسین هست و آرژینین ها در فرایند سنتز گیاهی، گیاهان را وادار به گلدهی و میوه دهی می‌نماید. آمینواسیدها از نیروهای پیش برنده و همچنین فعال‌کننده هورمون‌های گیاهی و رشد مواد سوبسترایی در گیاهان محسوب می‌شوند.

تأثیر ریکامین (WSP) بر گرده‌افشانی و تشکیل میوه

گرده‌افشانی عمل انتقال گرده  بر روی مادگی به دنبال آن لقاح و درنهایت تشکیل میوه می‌باشد. اسیدآمینه پرولین به باروری دانه گرده کمک می‌کند از سویی دیگر لیسین، متیونین و گلوتامیک اسید آمینواسیدهای ضروری در عمل گرده‌افشانی می‌باشند. اسیدآمینه‌های فوق باعث افزایش جوانه‌زنی دانه گرده و همچنین افزایش طول لوله گرده می‌شوند.

تقویت سیستم ایمنی گیاه با ریکامین (WSP):                                                                                                                        
ترکیبات حاوی اسیدهای آمینه از طریق افزایش تولید لیگنین (بافت خشبی گیاه) و ترمیم سریع بافت‌های آسیب‌دیده و تقویت دیواره سلولی، باعث افزایش مقاومت گیاه در برابر حمله آفات و بیماری‌ها می‌گردند. 

همچنین مواد ارگانیک مانند اسیدآمینه‌ها حاوی نیتروژن ارگانیک هستند (ریکامین (WSP) دارای ۱۲.۵ درصد نیتروژن آلی است) و نیتروژن ارگانیک می‌تواند رشد سلول‌ها را به‌صورت طبیعی و باضخامت دیواره مناسب (برخلاف فرم‌های دیگر نیتروژن مانند نیترات) هدایت کند که سبب افزایش مقاومت گیاه نسبت به آفات و بیماری‌ها می‌شود.

افزایش کمی و کیفی محصول:                                                                                                                                                 
فعال‌سازی فرآیند تشکیل قند و افزایش میزان پروتئین حاصل از مصرف ریکامین (WSP)، موجب بهبود ویژگی‌های کیفی (طعم و رنگ میوه) و ویژگی‌های کمی (افزایش وزن و یکسان‌سازی اندازه میوه) می‌شود.

اسیدهای آمینه آلانین، لیوسین اسید با افزایش نسخه‌برداری MRNA و افزایش پروتئین در گیاه باعث بهبود ویژگی‌های کیفی و کمی محصول می‌گردند.

نقش برخی از اسیدهای آمینه موجود در ریکامین (WSP)

گلایسین:

  • به‌عنوان یک پیش ساز سنتز کلروفیل نقش دارد.
  • این ماده دارای قدرت بالای کلات کنندگی عناصر غذائی می‌باشد.
  • سبب افزایش سیستم دفاعی گیاه می‌شود.

والین:

  • مؤثر در گرده‌افشانی
  • افزایش مقاومت به شرایط تنش‌های محیطی
  • بهبود جوانه‌زنی بذرها

لوسین:

  • کمک به مقاومت به شوری
  • در جوانه‌زنی دانه‌های گرده نقش دارد.

ایزولوسین:

  • در مقاومت به شوری نقش دارد.
  • در جوانه‌زنی دانه‌های گرده و گرده‌افشانی مؤثر است.

آلانین:

  • کمک به سنتز کلروفیل
  • مؤثر در تنظیم باز شدن روزنه‌های گیاهی
  • در گرده‌افشانی نقش دارد.
  • افزایش مقاومت به خشکی
  • افزایش نسخه‌برداری MRNA

متیونین:

  • متیونین فرایند گرده‌افشانی را در گیاهان القا می‌نماید
  • به‌عنوان پیش ساز هورمون اتیلن مؤثر است.
  • در تنظیم باز شدن روزنه‌های برگ مؤثر است.

آسپارتیک اسید:

  • در جوانه‌زنی بذور،
  • مؤثر در سنتز کلروفیل
  • کمک به فرایند گرده فشانی
  • در متابولیسم اسیدهای آمینه نقش دارد.

گلوتامیک اسید:

  • در جوانه‌زنی بذر مؤثر است
  • در جوانه‌زنی دانه گرده (طویل شدن لوله گرده) کاربرد دارد
  • یک پیش ساز در سنتز کلروفیل است
  • سنتز سایر اسیدهای آمینه مانند پرولین
  • دارایویژگی کلات کنندگی عناصر ریزمغذی بوده و جذب و انتقال عناصر در گیاه را آسان می‌کند.
  • به‌عنوان عامل اسموتیک سیتوپلاسم (تنظیم فشار اسمزی) در سلول‌های محافظ روزنه، بر باز و بسته شدن روزنه‌ها اثرگذار باشد

لیزین:

  • تنظیم باز شدن روزنه‌های برگ
  • جوانه‌زنی دانه‌های گرده
  • القا فرایند گرده‌افشانی
  • سنتز کلروفیل

آرژنین:

  • گیاهان را وادار به گلدهی و میوه دهی می‌نماید که این خاصیت به هورمون‌های گیاهی شباهت دارد.
  • به‌صورت مستقیم و یا از طریق برخی ترکیبات حاصل از متابولیسم آن مانند نیتریک اسید یا پلی آمین‌ها باعث افزایش تحمل به تنش شوری شده است
  • به‌عنوان یک پیش ساز برای تشکیل پلی آمین‌ها به کار می‌رود.
  • تشکیل ریشه را تحریک می‌کند
  • در مسیر انتقال مواد در آوند آبکش که در توزیع مجدد مواد غذایی بین اندام‌های گیاهی دخالت دارد نقش ایفا می‌کند.

تریپتوفان:

  • تریپتوفان نیرویی پیش برنده برای سنتز اکسین است.

هیستیدین:

  • تسریعفرایند تشکیل و رسیدگی محصول
  • تنظیم باز شدن روزنه‌های برگ

پرولین:

  • ایجاد مقاومت در مقابل تنش‌های اسمزی (شوری و خشکی)
  • تقویت دیواره سلولی شده
  • نقش فعالی در بارور و جوانه‌زنی گرده دارد
  • افزایش مقاومت گیاهان در برابر استرس‌های دمایی و سرمایی دارد.
  • سبب سنتز جیبرلین می‌شود.

فنیل آلانین:

  • در گرده‌افشانی مؤثر است.

تیروزین:

  • در گرده‌افشانی نقش دارد
  • مقاومت به تنش‌های محیطی را افزایش می‌دهد.

سرین:

  • در گرده‌افشانی مؤثر است.
  • پیش‌زمینه تولید سایر اسیدهای آمنیه مانند گلایسن است
  • در تشکیل فسفولیپید نقش دارد

ترئونین:

  • در گرده‌افشانی کمک می‌کند
  • در مقاومت به تنش‌های محیطی نقش دارد.

راهنمای مصرف ریکامین (WSP):

زمان و محصول کاربرد دوز مصرف
قبل، حین، پس از انواع استرس گرمایی، شوری، استفاده از سموم، خسارات فیزیکی و غیره افزایش مقاومت و کاهش خسارت ۰.۵ الی ۱ در هزار

به‌صورت محلول‌پاشی

 

قبل از گلدهی افزایش گلدهی و لقاح
پس از ریزش گلبرگ کاهش ریزش میوه
قبل و بعد از انتقال نشاء کاهش استرس و استقرار بهتر
قبل از تنش‌های سرمایی (۴ روز) افزایش مقاومت و کاهش خسارت
بذرمال افزایش قدرت جوانه‌زنی ۱۰۰ گرم در هکتار

شرایط نگه‌داری:

ریکامین (WSP) ۵ سال از زمان ساخت پایدار می‌باشد.

در ظروف دربسته، در هوای خنک با تهویه مناسب و به‌دوراز نور مستقیم خورشید نگه‌داری شود.

سازگاری ریکامین (WSP):

از اختلاط با ترکیبات حاوی کلسیم، مس، گوگرد و روغن‌های معدنی پرهیز گردد.

قبل از اختلاط با سایر سموم و کودها، جار تست و در سطح محدود تست صورت پذیرد.

تهیه و تنظیم:

بخش فنی شرکت نیک نهاده نسل نو - ۴N

بهار ۱۴۰۰